Burgerpanel: De toekomst van energie groeit van onderuit

Groepsfoto burgerpanel energieVlaams minister van Energie Bart Tommelein is er van overtuigd dat de weg naar een duurzaam energiebeleid geen kwestie is die door de overheid of de industrie alleen uitgetekend moet worden. Op 15 oktober organiseerde hij een Burgerpanel. 150 mensen meldden zich daarvoor aan, 100 deelnemers konden uiteindelijk deelnemen. ‘Op vlak van energie zal de inbreng in de toekomst letterlijk én figuurlijk van onderuit komen. Grote centrale energieproductie is wat mij betreft definitief verleden tijd’, zei de minister tijdens zijn welkomstwoord. ‘Ik omarm deze energieomslag, want die biedt ontzettend veel opportuniteiten. Op de Energie- en Klimaattop van 1 december zal ik, op basis van zowel jullie input als die van onze experts, een nieuwe energievisie en een energiepact voor Vlaanderen voorstellen.’

De deelnemers namen de handschoen met veel enthousiasme op en dompelden zich de hele zaterdag onder in de ideeën die al via het online panel verzameld waren en waar het kabinet enkele grote uitdagingen uit geselecteerd had waarop het graag verder advies en inbreng vanwege de burgers kreeg.

Tegen 16 uur waren de burgers dan ook klaar met een set van in totaal 24 adviezen voor de minister van Energie en de Vlaamse regering.

Een van de opvallende zaken aan dit Burgerpanel was in elk geval de kennis van zaken en de grote betrokkenheid op de toekomst van de deelnemers. Enkele actieve deelnemers lieten achteraf weten:

  • "Ik wil blijven meewerken aan het Vlaamse energieplan en helpen bij het opbouwen van een informatieplatform naar burgers, organisaties en beleid."
  • "Ik wil medeburgers in mijn gemeente warm maken voor concrete burgerinitiatieven."
  • "Ik wil mijn professioneel netwerk inzetten voor het verspreiden van kennis en het opzetten van pilootprojecten."